EN

За пръв път новият председател на НСИ ще бъде избран с конкурс

21.04.2022

Процедура за конкурс на кандидати за председател на Националния статистически институт е обявена със заповед на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова.  В срок до 16 май кандидатите трябва да представят в деловодството на МС концепция за развитие на дейността на институцията и необходимите документи, удостоверяващи професионален опит.

 

За първи път в най-новата ни история се предвижда изслушване и конкурс за председател на НСИ. Избраният нов подход се практикува в някои страни членки на ЕС – Малта и Ирландия, оценява се високо от Евростат и е в съответствие със заявения от правителството ангажимент за публичност и прозрачност на назначенията. Целта е отварянето на вратите на институцията за ново поколение мениджъри професионалисти.

 

Определена  от вицепремиера по ефективно управление комисия, с участието на изявени специалисти в областта на статистиката и представители на институциите, ще приеме правилата за избор и ще изслуша кандидатите. До десет дни след изслушването комисията ще представи доклад за резултатите от конкурса.

 

Търсеният профил на кандидатите е български гражданин с минимална образователна степен магистър, с доказан опит в сферата на статистическата наука и практика и в управлението на големи екипи. Изисква се добро владеене на английски език, умения за обработка и анализ на информация, познания за дигитална комуникация и информационна сигурност. Обявата е качена на правителствения сайт:https://gov.bg/bg/administratsia/funktsii-i-struktura/konkursi/obyavi-za-provezhdane-na-konkursi-2022-g

 

Според Закона за статистиката НСИ осъществява независима статистическа дейност на държавата. Той е със статут на държавна агенция. Ръководи се от председател и трима заместник-председатели за срок от 7 години, но за не повече от два мандата. Те се назначават от министър-председателя.

 

Националният статистически институт осъществява независима статистическа дейност на държавата, представлява националната статистическа система в Европейската статистическа система и осигурява съответствие на методологията, съдържанието и обхвата на статистическите изследвания с изискванията на Евростат.

 

Мандатът на настоящето ръководство на НСИ изтече през миналата година.