EN

Вицепремиерът Николова: Търговското сътрудничество между България и Китай устойчиво нараства

16.01.2020

 

„Китай се превърна в наш втори по големина експортен партньор сред страните извън Европейския съюз. Има възможност за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които страната ни е известна в Азия“.

 

 С тези думи се обърна заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова към участниците в Българо-китайския бизнес форум в Пекин. Той беше организиран с подкрепата на Китайската международна асоциация на контракторите и българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Във форума взеха участие 24 български компании.

 

„Сътрудничеството между България и Китай в областта на търговията устойчиво нараства“, отбеляза вицепремиерът, която е начело на българската официална делегация в Пекин. Николова изтъкна отличните възможности за привличане на инвестиции в българските индустриални зони, които предлагат терени с изградена инфраструктура на китайските компании, желаещи да установят у нас свои производства.

 

 Вицепремиер Николова акцентира също върху целенасочената политика на правителството за намаляване на административната тежест и поставянето на приоритет върху развитието на науката и образованието.

 

 Българският заместник министър-председател съпредседателства 17-ата сесия на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество. В края на заседанието се подписа двустранен протокол за засилване на практическото сътрудничество в няколко направление като търговските и икономическите отношения, насърчаването на инвестициите, енергетиката, технологичните иновации, селското стопанство и туризма. Документът включва списък с 9 проекта, по които двете страни да работят съвместно в областта на инфраструктурата, индустрията и търговията.