EN

Вицепремиерът Николова се срещна с вицепрезидента на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

15.01.2020

Отдаваме важно значение на привличането на инвестиции в българската икономика. Понастоящем България се стреми да развива капиталоемки и иновативни производства с висока добавена стойност.“, заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова на срещата с вицепрезидента на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции сър Дани Александър. По време на разговорите, които се проведоха в централата на банката в Пекин, той представи финансовата институция и портфолио от проекти в държавите членки, за които са били осигурени средства. Те са основно в инфраструктура, транспорт и свързаност, ВиК и енергетика.

 

Вицепремиер Николова подчерта, че икономическият растеж е пряко свързан и с развитието на инфраструктурата в България. „ Страната ни има подготвени редица инфраструктурни проекти, които дават възможност за партньорства и сътрудничество, както и за предложения за иновативни финансови модели на финансиране, неизискващи държавни гаранции“, подчерта тя. Домакините отправиха покана към България да стане член и акционер в банката. Срещата се състоя в навечерието на четвъртата годишнина от създаването на институцията, чиито страни учредители са били 60, а в момента членовете й надхвърлят 100.

 

По-късно заместник министър-председателят Николова проведе среща с Янг Хонг Тао, кмет на град Дъджоу, провинция Шандун, и ръководството на корейско-китайската компания „Сонго моторс“. Миналият декември в Министерски съвет в присъствието на вицепремиер Николова беше подписан меморандум за намерения за изграждане на завод за електрически превозни средства. Подписът си под документа тогава положиха изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и изпълнителния директор на „Сонго моторс“ заедно с италианския им партньор - „Хадид холдинг“.

 

Целта на срещата беше финализирането на разговорите за планираната инвестиция в размер на 200 млн. долара. Седалището на „Сонго моторс“ се намира в Дъджоу. В тази връзка кметът Янг Хонг Тао, увери българския вицепремиер, че проектът е представен пред местното правителство, като се очаква неговото одобрение и реализиране на обявените инвестиционни намерения.