EN

Вицепремиерът Николова: Един от най-важните стълбове за гарантиране на бъдещото развитие на ЕС е социалният капитал

04.09.2019

„Нужно е да съхраним Кохезионната политика чрез гарантиране на адекватно финансиране в новата Многогодишна финансова рамка като база за по-нататъшното развитие на социалния капитал“. Това заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова в полския град Криница, където се провежда 29-ият Икономически форум.

 

Според българския вицепремиер, един от най-важните стълбове за гарантиране на бъдещото развитие на ЕС е социалният капитал. „Без силна и ефективна връзка между европейците и без споделено разбиране и олицетворяване с общия ни европейски проект, ние като граждани не можем ефективно и трайно да изграждаме нашето общество, особено в бурни времена на бързи промени“, каза Николова в панела „Изграждането на социален капитал в контекста на цивилизационните и културни промени в Европейския съюз“.

 

Вицепремиерът Марияна Николова подчерта, че без ефективно разпределение на ресурсите в Евросъюза не може да се очаква трайна и просперираща визия за споделена европейска идентичност. „Ето защо трябва не само да съхраняваме, но и да разработваме политики, които вече са се доказали като силно ефективни, каквато е Кохезионната политика на ЕС“, добави българският заместник министър-председател.

 

По-късно в рамките на форума Николова ще се срещне с полския вицепремиер и министър на културата Пьотр Глински, както и с председателя на Горната камара на полския парламент Станислав Карчевски.