EN

Вицепремиерът Христо Алексиев: Не обявяваме война на търговските вериги, но сме длъжни да защитим интереса на хората

02.03.2023


Не обявяваме война на търговските вериги, не искаме да водим такава, но сме длъжни да защитим интереса на хората. Това заяви вицепремиерът по политическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на пресконференция в Министерски съвет по повод резултатите от проверките на завишените цени на основни хранителни продукти. В брифинга участваха министърът на икономиката Никола Стоянов, министърът на земеделието и храните Явор Гечев и представители на контролни институции.

„Служебното правителство положи неимоверни усилия за намаляване на цените на електрическа енергия, горива, транспорт. Това са базисните фактори, заради които цените на храните бяха завишени в търговските вериги. В момента кривата на тези фактори върви надолу, но кривата на храните върви нагоре“, посочи заместник-министър председателят.

Христо Алексиев каза, че инфлацията и кризата поставят търговците и производителите в тежко състояние. Той подчерта, че правителството не желае да се намесва в пазара на храните, но функцията на изпълнителната власт е именно да защитава интереса на потребителите, за да не се трупат печалби на гърба на уязвимите групи.

„Въвеждаме абсолютен мониторинг на цените на храните от производителя до хранителната верига. Постоянните проверки на органите ще продължат. Подготвяме промени в нормативната база, за да може тези практики да бъдат установени и забранени“, каза вицепремиерът.

Той обяви, че за да се упражнява стриктен контрол, скоро ще бъде пуснат информационен портал, на който ще могат да бъдат подавани сигнали, а търговските вериги ще публикуват техните цени. По този начин ще се постигне прозрачност и потребителите ще се ориентират къде е по-добра цената на даден продукт. Нашата цел е освен цените, да се следи и качеството, отбеляза Алексиев.

Резултатите, след извършените проверки, са доста притеснителни. Налице са редица нелоялни практики, необосновано високи печалби и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите, обобщи вицепремиерът. Той каза, че са приключили над 300 проверки за 1 месец от всички институции, като посочи, че Комисия за защита на потребителите са направили 471 проверки, от които са констатирани 452 нарушения и 200 нелоялни търговски практики. Българската агенция по безопасност на храните са извършили 333 проверки и са открити 32 нарушения, а от Националната агенция за приходите са издали 71 акта за нарушения при извършени 340 проверки.

Министърът на земеделието коментира, че проверките са спомогнали да се види отвъд общата картина. „Констатирахме широк диапазон на маржове, особено при някои продукти, между които яйца, мляко и брашно. Установихме неоправдано високи цени, откъдето дойдоха и съмненията при ценообразуването“ отбеляза още той. Явор Гечев каза още, че от високите цени производителите не печелят.

„Ще бъдем безкомпромисни към онези, които се възползват от ситуацията“, каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. „Винаги съм декларирал подкрепата си за защита на бизнеса, но нелоялните практики и неетичното поведение водят до несправедливи цени за българското общество“, подчерта икономическият министър. По думите му в бизнеса трябва да има етика и прозрачност. Той припомни, че търговските ни аташета вече имат задача да следят цените на над 20 основни хранителни продукта в седем европейски държави - Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия. „За мен няма логика българските граждани да плащат по-скъпи продукти у нас, при положение, че в други държави и енергията, и горивото са по-скъпи“, каза Стоянов.

 

Видео

02.03.2023