EN

Вицепремиерът Демерджиев: Всички служби за сигурност ще използват пълния си ресурс, за да се стигне до извършителите и поръчителите на взрива, осъществен срещу автомобил на главния прокурор

02.05.2023

Всички служби за сигурност ще използват пълния си ресурс, за да се стигне до откриване на извършителите и евентуално на поръчителите на взрива, осъществен вчера срещу автомобил на главния прокурор Иван Гешев. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който заедно с министъра на правосъдието Крум Зарков, заместник главния прокурор Борислав Сарафов и представители на службите участва в работното съвещание, свикано от министър-председателя Гълъб Донев.

 

„Темата на работното съвещание са взривът, осъществен вчера по отношение на автомобил, в който се движеше главният прокурор на Република България, както и мерките, които следва да се вземат за подобряване на нивото на сигурност на представителите на държавата, охранявани от НСО“, посочи вицепремиерът. Демерджиев подчерта, че разследването тече активно, но трябва да се отбележи, че нивото на сигурност на автомобилите и техническите средства, с които разполага НСО, трябва да бъде завишено. „Това, което се е оказало решаващо в случая, е бронировката на автомобила, използван от главния прокурор. Това е автомобилът с най-добра защита, с който в момента разполага НСО. Именно тя е довела до това, че конкретното взривно устройство да не може да пробие бронята на автомобила и да проникне в купето, където са се намирали пътниците“, добави министърът на вътрешните работи.

 

Демерджиев съобщи, че със заповед на министър-председателя днес се сформира работна група. Нейната задача е да обедини цялата информация на службите за сигурност по случая, за да може да се стигне до извършителите и евентуално до поръчителите на взрива, както и да се посочат мерки, чрез които да се избегнат подобни действия в бъдеще, насочени към който и да е представител на държавата. „Ще се направи цялостен анализ, така че да се подобри нивото на защита във всеки аспект на лицата, които защитава НСО. Ще бъдат прегледани също инструкциите и протоколите за взаимодействие, за да се оптимизират максимално“, каза още вицепремиерът. Той бе категоричен, че НСО трябва да бъде оборудвана с възможно най-модерна техника, за да противодейства успешно. Защото всяко посегателство срещу охранявано от службата лице е посегателство срещу държавността, подчерта Иван Демерджиев.

Видео

02.05.2023