EN

Вицепремиерът Демерджиев изпрати до парламентарните групи писма за подкрепа за промени в НК за завишаване наказанията срещу трафика на нелегални мигранти

23.11.2022

„Днес подписах и изпратих писма до всички парламентарни групи в Народното събрание. Писмата съдържат Проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта му по член 279-281, който касае трафика на нелегални мигранти“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред медии. С промените се предлагат завишаване на наказанията, приемане на допълнителни мерки, конфискуване на имущество, както и налагане на глоби в големи размери, когато се ползват автомобили под наем или на лизинг при този вид престъпление.

 

„Целта на законопроекта е МВР да бъде подпомогнато в борбата му с последните прояви на този нелегален трафик и нашите служители да бъдат защитени ефективно“, акцентира вицепремиерът. По думите му в трафика вече се включиха лица от всякакви националности и анализът сочи, че основната причина са ниските наказания на този тип престъпност в България и че не са криминализирани всички деяния, свързани с трафика. „Докато това не бъде променено, ние ежедневно ще се борим с такива прояви и все повече лица от криминалния контингент на цяла Европа ще се занимават с тази дейност в България“, категоричен бе Демерджиев.

 

Вицепремиерът се обърна към органите на прокуратурата и на съдебната власт: „Начинът, по който се подхожда към този род деяния, според мен не съответства на обществената им опасност. От приключили 2485 дела през 2021 и 2022 г. само по 158 от тях има наложени ефективни наказания“, отбеляза Демерджиев.

 

Лицата, които ние спираме и задържаме, след ден-два или три отново се озовават на пътищата, натоварили нови мигранти. Това не може да продължава, подчерта министърът на вътрешните работи. Последният пример в това отношение е прочетената присъда на човека, наел автобуса-убиец в Бургас. „Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицейски служители. Не може МВР да бъде оставено само в тази борба. В Народното събрание има трима бивши вътрешни министри. Разчитам на подкрепа и на помощ не за мен, а за Министерството на вътрешните работи“, добави Демерджиев.