EN

Стартира дигиталната кампания „Времето ти е от значение“

01.09.2023

 

Стартира дигиталната кампания „Времето ти е от значение“ за популяризиране на резултатите от проектите, финансирани по програмата „Добро управление“ с фокус върху електронните услуги, финансирани с европейски средства, създадени и достъпни за гражданите и бизнеса.

Сред целите на кампанията са както да популяризира електронните услуги, създадени и достъпни за гражданите и бизнеса, финансирани с европейски средства, така и да постави акцент върху активното им използване като подчертае необходимостта от притежаване и използване на електронен подпис и значението на електронната идентификация, за всеки гражданин.

„Темата за електронното държавно управление е много широка и обхваща както политики, структури и процеси на всички нива от управлението, така и нашата лична отговорност като граждани на държавата. Броят на заетите в администрацията е често обсъждана тема, а един от най – сигурните и резултатни начини за нейното оптимизиране е дигитализирането на процесите и електронизирането на услугите. За да се надграждат и развиват приоритетно, те трябва да се ползват. Логично е броят на работещите гишета да зависи от броя на чакащите, пред тях. Само по оперативна програма „Добро управление“ са реализирани над 450 електронни услуги – спестяващи време и достъпни от различни видове устройства. От нас, гражданите зависи, да имаме електронен подпис, да се информираме и да ги ползваме.“ сподели г-жа Ирена Първанова (Ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Добро управление“), в старта на кампанията.

На новосъздадена страница във Facebook “Времето ти е от значение“ ще бъдат представени поетапно ключови проекти, финансирани по ОП „Добро управление“ и резултатите от тях – различни електронни услуги, с информация и линк за достъп.

С подкрепата на Oперативна програма „Добро управление“ са финансирани 666 проекта, от които 56 - насочени към електронни услуги и информационни системи.  Едни от най – значимите сред тях са сайта eGOV.bg на Министерство на електронното управление (МЕУ), Агенция Митници, МВР, новия портал на НАП, ЦАИС ЕОП на Агенцията за обществени поръчки, E-Apostille на Национален център за информация и документация (НАЦИД) и др.

Общия брой електронни услуги, реализирани благодарение на програмата е 459.

 

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ" е с общ бюджет 280 469 251 евро (европейско и национално финансиране) и основният инструмент на Република България за реализиране на електронното управление, административната и съдебната реформа. Програмата е съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд за програмен период 2014-2020 г. и е разработена в партньорство между всички заинтересовани страни от администрацията, съдебната система  гражданския сектор.