EN

Със заповед на премиера Донев се създава Междуведомствена работна група за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство

29.03.2023

„Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев се създава междуведомствена работна група, която в срок до 31 март ще разработи процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура. До края на този месец групата ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма“. Това обяви пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

 

Вицепремиерът допълни, че новосформираната работа група ще заседава още днес и в нея са включени общо 36 представители на всички служби за сигурност, както и на всички заинтересовани ведомства. Във връзка с предстоящите парламентарни избори Демерджиев уточни, че Министерството на вътрешните работи ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота, като наблюдението ще бъде непрекъснато до приключване на изборния процес. „По време на гласуването дори да постъпят сигнали за взривни устройства, няма как да бъдат поставени такива заради присъствието на полицейски служители в секциите“, каза още вицепремиерът Демерджиев. Вътрешният министър призова българските граждани спокойно да упражнят правото си на глас и коментира, че няма никакво основание за притеснение, независимо от постъпващите заплахи. „Службите за сигурност следят тези процеси . Целта на процедурите, които разработваме е тези заплахи да не създават излишни неудобства за гражданите и учрежденията“, завърши Демерджиев.

Видео

29.03.2023