EN

С решение на правителството окончателно е избран най-подходящият терен за изграждането на Национална детска болница

02.11.2022

Окончателно е избран най-подходящият терен за изграждането на Национална детска болница след опити за строежа й от 2018 г. досега, заяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. С решение на Министерския съвет днес беше прието новата болница да бъде построена върху терена от около 40 декара в кв. „Горна баня“ на столичния район „Овча купел“, който се намира в непосредствена близост до болницата по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“.

 

Бъдещата детска болница днес придоби статут на „обект с национално значение“, което ще улесни и значително ще съкрати сроковете за изграждането й, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Най-големият проблем беше наличието на частен имот в средата на терена и той вече е решен след срещи на министъра с кмета на района. „При дълго дебатирания предишен вариант за детска болница държавата загуби 3 години. Сега е осигурен ясен хоризонт за действие: до 2 месеца Подробният устройствен план ще бъде одобрен, ще се изготви ясно задание на проекта, след което ще се възложи проектирането и строежа на болницата“, отбеляза министър Шишков.

 

Бъдещата детска болница ще бъде изградена като най-модерните европейски детски болнични заведения. Достъпът до новия комплекс ще бъде много лесен, в близост има връзка с метрото и градския транспорт. Теренът позволява да бъдат изградени също хотелска част за родители и рехабилитационен център, каза още министър Меджидиев. Въздухът в района е кристално чист, има и минерални извори.