EN

С минута мълчание премиерът Гълъб Донев и членовете на правителството почетоха паметта на загиналите полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев

26.08.2022

С минута мълчание премиерът Гълъб Донев и членовете на правителството почетоха паметта на загиналите полицаи в изпълнение на служебния дълг Атанас Градев и Йордан Илиев. „Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазят българо-турската граница в координация и взаимодействие“, заяви министър-председателят в началото на заседанието на кабинета. Донев възложи на МВР да извършва строг контрол и наблюдение на пътищата, по които е известно, че се осъществява нелегалният трафик на мигранти, както и активизиране на всички служби, чиито основна задача и функции са да гарантират националната сигурност.

 

„Голяма цел, за която работим от първия ден на встъпването ни в длъжност е присъединяването на Република България към Шенгенското пространство“, категоричен бе премиерът. По думите му решителните действия на правителството ще докажат на европейските партньори, че държавата ни е способна да противодейства на корупцията и да защити границата си, която е граница и на ЕС.

 

Премиерът посочи, че причината за смъртта на полицаите от Бургас Йордан Илиев и Атанас Градев е в нарушените граници. „За да се стигне до сблъсъка между автобуса с мигранти и патрулната кола с двамата полицаи, са прекрачени много граници - от браздата на Малко Търново до границите, определени от закона. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си“, заяви премиерът Гълъб Донев и изказа дълбоки съболезнования към семействата и близките им.