EN

Премиерът Янев: Време е да се премине от политическо говорене към политическо действие, в него ще проличат отговорността и готовността на политическите сили да работят в полза на обществения интерес и в името на България

28.07.2021

„Време е да се премине от политическо говорене към политическо действие. Именно в него ще проличат отговорността и готовността на политическите сили да работят в полза на обществения интерес и в името на България. От тези действия ще проличи и дали не са в ход опити за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в началото на редовното правителствено заседание.

 

„С известна доза задоволство искам да споделя, че политическите сили, представени в парламента, до голяма степен припознаха призивите за диалог, за ефективност и политическа комуникация, за смислени политически действия и взаимодействия. Те припознаха необходимостта от сформиране на стабилен и ефективен кабинет на базата на цели и приоритети, които са в интерес на българските граждани и могат да бъдат реализирани със сериозно парламентарно мнозинство“, изтъкна премиерът Янев. В този контекст министър-председателят отбеляза, че бяха възприети формулираните послания за необходимост от адекватна политика в различни обществени сфери като образование, борба с корупцията, развитие на икономиката и подпомагане на българския бизнес, за спешни и неотложни мерки за справяне с демографската криза, финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт.

 

„Прави неприятно впечатление, че в политическото говорене думата „коалиция“ се заменя с други термини с неясно съдържание, като например „обединение“, който е доста широк и не предполага ясни правила на взаимодействие. Разбирам, че понятието „коалиция“ е натоварено с доста негативна конотация през последните години, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, за взимане на решения и за поемане на отговорност от страна на политическите субекти“, акцентира премиерът. Янев  посочи, че очаква в рамките на диалога между партиите, политическите сили да намерят начин и възможност да изградят взаимоотношенията си на базата на публично коалиционно споразумение. То следва да съдържа ясно разписани правила и отговорности по отношение на българските граждани и за реализиране на важните за обществото промени.

„Призивът ми е всички предвиждани политики да са в посока устойчивост, предвидимост и ефективност в съответствие с обществения интерес“, категоричен бе министър-председателят Стефан Янев