EN

Премиерът Янев към пожарникарите: Делата Ви в помощ на хората и опазването на природата заслужават дълбока благодарност

17.08.2021

 

„Благодарим Ви за това, което правите за хората. Вашите дела заслужават дълбока признателност“. С тези думи министър-председателят Стефан Янев се обърна към пожарникарите, участвали в погасяването на горските пожари в област Благоевград и в Република Северна Македония. В благоевградското село Габрово премиерът приветства смелите момчета и момичета за човещината, за солидарността и съпричастността. Министър-председателят изтъкна важността на мисията на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР, на военнослужещите от Българската армия, на представителите на горските стопанства и на доброволците, участвали в овладяването на бедствената ситуация. „Това са дела, които заслужават дълбока признателност. Уверен съм, че оказаната подкрепа ще получи висока оценка както от страна на българските граждани, така и на гражданите на РСМ“, посочи още премиерът.

 

Във връзка с медийни въпроси относно актуализацията на националния бюджет премиерът Стефан Янев беше категоричен, че служебното правителство е изпълнило своя ангажимент по този ключов за държавата въпрос и отговорността вече е на Народното събрание. „Задължение на народните представители е да дебатират и да решат доколко този проект на актуализация на бюджет е адекватен или по тяхно желание да го променят и да вървим напред. Процедурата е спазена. В крайна сметка отговорността, тежестта на решението е в самото Народно събрание“, подчерта министър-председателят. Той изтъкна важността да бъде актуализиран бюджетът, за да продължи финансовата помощ на държавата към медицинския персонал, към бизнеса и към гражданите. Стефан Янев изрази увереност, че политическите партии са наясно с тяхната отговорност и ще намерят начин да изпълнят своя ангажимент, за да може държавата да разполага с необходимите средства в отговор на предизвикателствата пред страната.

 

По отношение на засиления мигрантски натиск към Европа министър-председателят Стефан Янев отбеляза, че българските власти следят внимателно ситуацията в Афганистан и вече е създадена необходимата организация за засилване на охраната по границата. Тази сутрин премиерът проведе среща с представители на граничните служби в  района на Петрич и бе констатирано повишаване на броя имигранти, които пресичат нелегално границата. „Партиите осъзнават необходимостта от концентриране на усилията, включително и допълнителен бюджет за съответните служби, които пряко се занимават с тази дейност“, отбеляза премиерът Стефан Янев. Той обяви, че в координация с нашите европейски партньори страната ни е в готовност да окаже съдействие при евентуална евакуация на 11 български граждани, работещи в Афганистан.