EN

Премиерът Янев: Актовете, които ще приемем днес и проектът за актуализация на държавния бюджет, са знак за отговорно поведение по отношение на финансите на държавата

29.07.2021

„Актовете, които ще приемем днес и проектът за актуализация на държавния бюджет, са знак за отговорно поведение по отношение на финансите на държавата. Надявам се парламентът да направи необходимия смислен дебат, да покаже мъдрост и да прояви разбиране към моментната ситуация, така че всички неотложни плащания в началото на септември да бъдат осигурени“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в началото на извънредното правителствено заседание, на което бяха взети решения за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за т. г., както и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г.

 

Премиерът посочи, че след приемането на проекта за актуализация на държавния бюджет за 2021 г. от Министерския съвет днес, непосредствено след това той ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. Янев отбеляза, че в рамките на днешното изслушване в парламента по темата за завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата, е отбелязал пред народните представители, че актът за актуализация на държавния бюджет принципно е работа на парламентарно подкрепено правителство. „Но ситуацията е динамична и такова правителство все още не е съставено. В същото време икономическата и здравната ситуации у нас налагат да бъдат взети неотложни мерки по отношение на гарантиране на функционирането на държавата“, категоричен бе министър-председателят Стефан Янев. Премиерът изтъкна, че е от изключително значение да бъдат осигурени социалните плащания, да се гарантира дейността на бизнеса и да се извърши подготовка за очакваното разпространение на короновируса през есента, за което спомагат приетите днес актове на извънредното заседание на Министерския съвет.