EN

Премиерът участва в първата копка на Лот 2 на автомагистрала „Русе-Велико Търново“

03.12.2023

Русе има огромен потенциал, защото е в центъра на магистралите, които искаме да развием. Градът е неразделна част от разговорите с премиерите на Гърция и Румъния за развитието на регионалната свързаност по оста Юг-Север. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който днес участва в първата копка на втория лот от автомагистралата „Русе-Велико Търново“. Премиерът изтъкна, че е важно проектът, чиято реализация стартира днес, да бъде изпълнен в максимално кратки срокове, защото е ключов както за България, така и за целия регион.

 

„За България магистралата „Русе-Велико Търново“ е стъпка към икономическото възраждане на Северна България. Магистралата е с дължина 132 км и днес започваме строителството в един от нейните участъци. Така че след 5 години ще имаме пълноценна свързаност в Северна България“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Министърът даде повече детайли по процеса на строителство на обекта. За 8-километровия участък, който днес се открива, проектът е одобрен, издадено е разрешение за строеж. Средствата в бюджета са предвидени. Отделно по програма „Транспорт и транспортна свързаност“ разчитаме на 1,8 млрд. лв. До април следващата година се очаква предаването на проектите за цялото 75-километрово трасе в участъка между град Русе и град Бяла. В началото на следващата година ще бъде обявена обществена поръчка и за последния – трети участък, който трябва да свърже магистралата между град Бяла и Велико Търново, т.е до град Дебелец. През 2024 г. ще се обяви и обществена поръчка за проектиране на доизграждането на магистралното трасе в направлението Велико Търново до магистрала „Марица“.

 

Регионалният министър Андрей Цеков уточни още, че в бюджета за 2024 г.  са планирани средства за проектиране на скоростни пътища в региона - скоростен път между Свищов и новата магистрала „Русе – Велико Търново“, от Русе към Шумен, от Силистра към Шумен,  скоростен път Силистра-Добрич-Варна. „Средствата са заложени в бюджета за следващата година. Проектирането се надяваме да започне през следващата година, така че в един средносрочен план да бъде обновена цялата първокласна пътна мрежа в региона“, обясни министърът част от плановете на АПИ за развитие на пътната мрежа в Североизточна България.

 

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Вторият лот на магистралата, на който беше направена първа копка днес, представлява обход на град Бяла, като общата дължина на трасето е 35,4 км. Изграждането ще започне в 7,9-километрова отсечка, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето. Проектът за изграждането на Лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027.

 

В церемонията днес участваха също областни управители, народни представители и кметове от региона.