EN

Премиерът Янев: Съвместно с НСОРБ търсим най-доброто решение относно децентрализацията на общинските бюджети

01.10.2021

Децентрализацията на общинските бюджети и възможностите за максимално доброто й реализиране беше един от акцентите на срещата на министър-председателя Стефан Янев с ръководството на НСОРБ. „Служебното правителство съвместно с общините се стремим да намерим точната формула, която да предложим на следващото Народно събрание и най-после този проблем да намери законодателно решение“, изтъкна премиерът Янев след проведената дискусия в Министерския съвет. Министър-председателят отбеляза, че целта е местните власти да могат в още по-голяма степен да отговорят на нуждите на българските граждани по места. „Наше задължение е да създаваме условия за по-добър живот на всеки един български гражданин“, изтъкна Янев и посочи конструктивният диалог между централата и местната власт като един от начините да бъдат намирани най-добрите работещи решения за обществото.

 

Министърът на финансите Валери Белчев отбеляза след срещата, че с оглед на изпълнението на държавния бюджет за настоящата година към момента се очаква всички задължения от държавата спрямо общините ще бъдат изпълнени. Белчев акцентира и на допълнителните 100 милиона лева, предвидени в актуализацията на настоящия бюджет за общините във връзка с преодоляването на последиците от пандемията. Финансовият министър изтъкна, че започва разработването на методика, въз основа на която ще бъдат определени критериите за допустимост на конкретните обекти на тази помощ, както и на критериите за отчетност и допустимост на тези мерки. Целта е общините да получат средствата във възможно най-кратки срокове.

 

Зимното снегопочистване на пътищата беше също един от акцентите на срещата в Министерския съвет. След края й стана ясно, че и за общините в закона за бюджета за 2021 г. са одобрени средства за тази цел, от които 25 %  се изплащат през месец октомври, а останалите в началото на януари.

 

Подготовката на държавния бюджет за 2022 година беше сред обсъжданите теми в рамките на срещата на премиера Стефан Янев с ръководството на НСОРБ. Решено бе да се организират експертни работни  срещи, така че подготовката да върви съгласувано с НСОРБ и да бъде изработен бюджет, който максимално да удовлетворява нуждите на всяка една локална икономика.

 

Подготовката на предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители също се дискутира в рамките на срещата. Местната власт декларира своята готовност да участва в подготовката на изборите съобразно действащото законодателство. Представителите на общините изтъкнаха и добрата комуникация с областните администрации.

 

Националният план за възстановяване и устойчивост се обсъди в рамките на срещата, като акцент беше поставен върху средствата в плана за улично осветление и неговата енергийна ефективност. Друг обсъждан въпрос бяха цените на електроенергията, във връзка с което служебното правителство продължава работа по комплекс от мерки. Дискутирана беше също така оперативната програма „Региони в растеж“ в контекста на възможностите за по-бързото и качествено изпълнение на различни проекти, по които бенефициенти са общините.