EN

Премиерът Янев: С професионализъм и при пълна координация областните управители ще участват в изпълнението на основния ни ангажимент за организиране на честни и прозрачни избори

01.06.2021

Провеждането на честни и прозрачни избори е нашата първа и непосредствена задача, за което ще разчитам да демонстрирате висок професионализъм и готовност за пълна координация. С тези думи министър-председателят Стефан Янев се обърна към новите областни управители, които днес премиерът представи в Министерския съвет. Областните управители участваха в инициираната от премиера среща във връзка с организацията на предстоящите парламентарни избори, в която се включиха също министърът на финансите Асен Василев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, заместник-министри и експерти от ангажираните с провеждането на изборите ведомства.

 

Премиерът Стефан Янев изтъкна, че е важно да бъде осигурен процесът на провеждане на вота, като същевременно бъдат ограничени максимално негативните практики, каквито е имало в миналото. „Нашата задача е да не допуснем всякакви нередности“, категоричен беше Янев.

 

Министър-председателят акцентира също върху новите предизвикателства във връзка с провеждането на предстоящите избори – променената нормативна база и машинното гласуване. Премиерът Янев отбеляза, че ЦИК в кратки срокове трябва да осигури допълнителен брой машини, те да бъдат сертифицирани и да имат необходимото осигуряване, така че да може да се гласува бързо, да не се създават предпоставки за опашки и напрежение в избирателните секции.

 

„Едновременно с това не бива да подценяваме и подводните камъни във всички тези процеси, които биха могли да се появят по пътя за организация на изборите. Трябва да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори, които са честни и прозрачни. Разчитам на всички отговорни институции, и на Вас, да изпълните ангажиментите си за обезпечаване на изборния процес“, заяви още министър-председателят Стефан Янев по време на срещата в Министерския съвет.

 

Премиерът Стефан Янев заяви още, че паралелно с организацията на изборите, служебното правителство продължава да работи и по текущите задачи, така че да осигури нормалното функциониране на държавата.