EN

Премиерът Стефан Янев: С приемане на актуализацията на държавния бюджет социалните системи ще осигурят необходимата подкрепа за българските граждани при следваща вълна на COVID-19

06.08.2021

„Средствата, с които разполага бюджетът са изчерпани в голям процент. Призивът, който отправяме към парламентарно представените партии, е при възможност да намерят време и воля до края на месеца да гласуват предложенията за промени в държавния бюджет, както и предложените изменения на бюджета на НЗОК и на държавното обществено осигуряване“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев след края на свиканата от президента Румен Радев работна среща, посветена на състоянието и тенденциите на развитие на пандемията от коронавирус в страната. В срещата участваха също заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на социалната политика Гълъб Донев, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, министърът на финансите Асен Василев, министърът на образованието и науката Николай Денков и министърът на туризма Стела Балтова. 

 

Премиерът Янев акцентира пред медии, че с приемането на актуализацията на държавния бюджет ще се гарантира предвидимост и възможност на социалните системи, които да подготвят и да осигурят необходимата подкрепа за българските граждани при развитие на следваща вълна на COVID-19. С допълнителните средства ще може да бъде подпомогната също здравната система като по този начин ще се осигури спокойствие в работата на здравните работници и болниците на първа линия в битката с новия вирус.

 

„Разчитаме на експертите от Министерството на здравеопазването и на Плана за управление на здравната криза, който те са подготвили. Този План обаче трябва да бъде достатъчно гъвкав по отношение на съответните препоръки и мерките, които се взимат“, категоричен бе премиерът. Янев посочи, че мерките за бизнеса трябва да бъдат много внимателно прецизирани. „Дълбокото ми убеждение е, че не бива да си позволяваме с лека ръка да затваряме бизнеса, защото част от него може и да не отвори, а мерките за възстановяването му - да се окажат неефективни“, заяви министър-председателят Стефан Янев.

 

Премиерът отбеляза, че в рамките на работната среща при президента Румен Радев подробно бяха разгледани всички аспекти на готовността на държавата и мерките, необходими за справянето с последиците от коронавируса. Премиерът посочи, че бяха докладвани предприетите действия не само по отношение на здравната система и нейното управление, но и по линия на образованието, мерките, които засягат бизнеса, туризма, социалната система.

 

Във фокуса на работната среща бе и обстановката с пожарите у нас. „В момента пожарите на територията на страната са овладени, но както призовавам вече няколко пъти - това не бива да ни успокоява. Трябва да бъдем бдителни и готови за действия и взаимодействия с всички национални сили от различните ведомства, както и с доброволците, които участват в потушаване на пожарите“, категоричен бе министър-председателят Янев. Премиерът добави, че едновременно с тези дейности държавата трябва да бъде в състояние да помага на всички нуждаещи се. „В тази връзка с министър Василев обсъдихме възможността да се намерят резерви в бюджета и по законен и целесъобразен начин да се окаже помощ на пострадалите общини - съответно на пострадалите хора и за техните имоти, както и да се подкрепят семействата на загиналите служители на Министерството на земеделието, храните и горите“, изтъкна премиерът. Янев подчерта, че е отправил призив към общинските власти да бъдат максимално бързи при извършване на своите анализи, така че държавата да може в кратки срокове да осигури определените за  пострадалите българи средства.