EN

Премиерът Стефан Янев: С нашите действия целим държавата и нейните институции да работят в интерес на хората, спазвайки законите и правилата

26.05.2021

Добрата новина от днешното заседание на кабинета е, че осигурихме добавката от 50 лева към пенсията на всеки един български пенсионер за месец юни. Това заяви министър-председателят Стефан Янев пред медии след редовното правителствено заседание. Премиерът изтъкна, че с действията си правителството цели държавата и нейните институции да работят в интерес на хората, спазвайки законите и правилата.

 

Министър-председателят бе категоричен, че кабинетът изпълнява поетия ангажимент в рамките на своето управление да осигури функционирането на държавата в нормален ритъм, а всяко действие на правителството да се случва напълно прозрачно пред очите на българските граждани. В този контекст Янев акцентира, че с ръководения от него кабинет разчитат на почтеността и професионализма на всички служители в администрацията с цел изпълнение на начертаните от кабинета приоритети.

 

По повод внушенията, които се правят, че държавата е под натиск, премиерът коментира, че усилията на кабинета са единствено в посока освобождаване на институциите, службите и целия държавен апарат от зависимости и от подчиняване на партийни и финансови интереси.

 

На днешното заседание правителството назначи нови областни управители на областите Варна, Добрич, Силистра и София. „С това ангажиментът по отношение на подготовката за изборния процес и участието на областните управи в тях, вече е изпълнен“, посочи премиерът Стефан Янев. За областен управител на област Силистра е назначена Ели Тодорова, на област Добрич  - Васил Карапанчев, на област София - Митко Михайлов и на област Варна - Марио Смърков.

 

Вицепремиерът по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев добави, че на днешното заседание Министерският съвет осигури необходимите 104,4 милиона лева за изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите на всички български пенсионери за месец юни. Близо 2 088 000 пенсионери всеки месец получават подкрепата от държавата във времето на пандемията от COVID-19.

 

Правителството взе и решение, с което предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаване на Димитър Георгиев от длъжността председател на Държавна агенция „Национална сигурност“. Министерският съвет предлага на поста да бъде назначен Пламен Тончев, който от 2020 г. до настоящия момент е директор на Териториална дирекция „Национална сигурност“ гр. Кюстендил при ДАНС.