EN

Премиерът Стефан Янев: Призовавам българските граждани да бъдат активни и да упражнят правото си на глас в неделя. Българската политика се нуждае от възраждане, от смислена промяна и почтени хора, които да работят за Родината си

10.11.2021

„Призовавам българските граждани да бъдат активни и да упражнят правото си на глас на предстоящите избори в неделя. Това е изключително важно, защото изборите са основата на демократичния процес – механизмът, който реално ни дава възможност да влияем кой да управлява, как да управлява и какви политики впоследствие да бъдат прилагани“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в началото на редовното правителствено заседание.

Премиерът добави, че българските граждани трябва да бъдат активни, отговорни и съзнателни, когато участват в електоралния процес, тъй като възползвайки се от правото си на избор, всъщност утвърждават демокрация и гласуват „за“ нея.

 

„По отношение на спекулациите, че има нещо нередно в подготовката на предстоящите избори, подчертавам дебело, че това наистина са само спекулации, чиято цел е да дискредитират изборите в предварителен порядък и да поставят под съмнение легитимността и автентичността на изборния резултат“, категоричен бе министър-председателят. Янев изтъкна, че основната цел на тези внушения е всъщност да бъдат демотивирани българските избиратели да излязат и да гласуват в изборния ден. „Това е изключително тревожно. Недопустимо и осъдително е фундаменталното право на избор да се превръща в залог и в крайна сметка в жертва на тяснопартийни и конюнктурни интереси“, отбеляза премиерът. 

 

Министър-председателят Янев подчерта, че служебният кабинет е предприел всички мерки, за да се гарантират свободата, прозрачността и честността на вота. „Българските граждани ще могат да гласуват свободно, спокойно и без притеснения“, посочи премиерът. Янев акцентира, че в контекста на предстоящия вот очакванията към политическите партии са да генерират идеи, да бъдат ангажирани с подготовката и разработването на управленски политики, а не с активни мероприятия, които целят да дискредитират основни демократични процеси и процедури. „Последното не е в полза на никого, уверявам Ви. Българската политика се нуждае от възраждане, от смислена промяна и почтени хора, които да работят за Родината си“, категоричен бе премиерът. Янев посочи, че отивайки да гласуват в неделя, българските граждани ще дадат своя принос за съставянето на по-устойчив и ефективен парламент и впоследствие – на редовно правителство, подкрепено от стабилно парламентарно мнозинство. Министър-председателят отбеляза, че именно такова правителство ще може да започне необходимите за страната ни реформи и изрази надежда те да стартират от съдебната система.