EN

Премиерът Стефан Янев поздрави американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ – 4 юли

04.07.2021

Министър-председателят Стефан Янев поздрави президентa на Съединените американски щати Джо Байдън по повод Деня на независимостта на САЩ – 4 юли. В поздравителния адрес до американския президент премиерът Янев отбелязва, че отношенията между България и САЩ са поставени на здрава основа, обуславят се от споделeни демократични ценности, интереси и обща визия за едно мирно и изпълнено с просперитет бъдеще. „Нашите две страни са доказали нееднократно, че могат да работят успешно в двустранен план, в рамките на НАТО и по линия на диалога ЕС-САЩ в търсене на решения по двустранни, регионални и глобални въпроси от взаимен интерес“, изтъква българският министър-председател.

 

Премиерът Стефан Янев акцентира също върху безпрецедентната пандемия от коронавирус, която по думите му е онагледила непосредствената нужда от трансатлантическа солидарност, решителност и взаимодействие. „Изправяме се пред общи предизвикателства като борба с климатичните промени, укрепване на международната сигурност, противодействие на дезинформацията и киберзаплахите, утвърждаване на демокрацията, насърчаване на икономическите връзки“, добавя Янев.

 

В поздравителния адрес министър-председателят Стефан Янев обръща специално внимание на отношенията между България и САЩ, които в двустранен план се развиват динамично и с тенденция към задълбочаване въз основа на изграденото високо ниво на приятелство и партньорство. Премиерът посочва ползотворното сътрудничество между двете страни по ключови въпроси като сигурност и отбрана, борба срещу тероризма, енергетика, правоприлагане, икономика, образование, наука и култура. Българският министър-председател изразява благодарност и за категоричната подкрепа на САЩ за модернизацията на българските въоръжени сили.

 

„Убеден съм, че Стратегическият диалог между България и САЩ ще разшири още повече рамката на двустранното сътрудничество и ще създаде нови възможности, включително за увеличаване на преките американски инвестиции в ключови сектори на българската икономика и за задълбочаване на контактите между нашите два народа, в частност чрез отпадане на визовия режим за български граждани. Разчитаме също и на Вашата подкрепа за започване на преговори за присъединяване на България към ОИСР“, пише още премиерът Янев в поздравителния адрес до американския президент.

 

В заключение министър-председателят Стефан Янев отправя до президента на САЩ Джо Байдън сърдечни пожелания за успех в изпълнението на високоотговорната му мисия.