EN

Премиерът Стефан Янев: Отношенията между България и Албания са пример за междусъседско сътрудничество в интерес на народите на двете страни

08.06.2021

Отношенията между България и Албания са изключително добри и могат да бъдат пример как трябва да се развива междусъседското сътрудничество в интерес на народите на двете страни. Това заяви министър-председателят Стефан Янев по време на съвместното изявление с премиера на Албания Еди Рама, след като двамата проведоха среща в резиденция Бояна. „С премиера Рама обърнахме внимание на българското национално малцинство в Албания, което се радва на добър прием и е пример за мост между двете държави. Нашите сънародници в Албания са добре асоциирани в обществото – както в икономически, така и в социален план. Подпомагайки ги и развивайки ги – и албанската държава, и българската държава, със съвместни проекти демонстрират възможността за най-добри отношения между две страни“, изтъкна българският министър-председател.

 

Премиерът Стефан Янев акцентира върху сходството между позициите на България и на Албания по редица теми, включително по отношение на европейската перспектива на Албания. Българският министър-председател изтъкна, че позицията на страната ни по отношение на Република Северна Македония е добре позната както сред европейските ни партньори, така и в Албания, така че да не се създава негативно усещане, че България прави нещо неправилно. „Напротив – позицията ни е насочена именно към демонстрация на нашите декларации, че европейският път както на Република Северна Македония, така и на Албания е открит, ние го поддържаме открито и активно“, заяви премиерът Янев и добави, че рамковата позиция на българския парламент по отношение на Република Северна Македония е тази позиция, която страната ни отстоява в международните отношения.

 

„Нашите двустранни въпроси, които имаме да решаваме с Република Северна Македония, могат да бъдат единствено и само решени на двустранна основа“, категоричен беше министър-председателят Стефан Янев. По думите му необходимостта от външно вмешателство и съвети не e добра идея, тъй като дискусията е между двете страни. „Всеки от нас трябва да намери пътя за диалога, за конструктивизма, така че това което е декларирано и поддържано до момента – европейската перспектива, да бъде потвърдено с реални действия. Стремежът ни е двустранни проблеми да не бъдат допуснати в семейството на европейските държави и да не е прецедент, при който двустранни проблеми се решават на европейското дипломатическо и политическо поле“, заяви още българският министър-председател.

 

Премиерът на Албания Еди Рама от своя страна благодари за добрия дух на проведените разговори и подчерта добрите отношения и сътрудничеството между България и Албания. „Знам, че в България има служебно правителство, което има много ясна рамка на действие“, добави още албанският премиер. Рама акцентира върху българското малцинство в Албания, като изтъкна, че то се ползва с пълни права и се чувства много добре, може да развива своето културно наследство. „Това е красноречив пример как едно малцинство може да бъде важен мост между страните“, посочи албанският министър-председател. Еди Рама също коментира отношенията между България и Република Северна Македония. „Ние ще уважим и двете приятелски страни. Вярвам, че това е нещо, което трябва да бъде решено между двете страни. Надява се, че скоро всичко ще бъде решено“, заяви още премиерът на Албания.