EN

Премиерът Янев: Отговорността на партиите към българските граждани ще проличи в следващите дни

16.07.2021

Трябва да бъдем търпеливи и спокойни и да оставим партиите да си свършат работата. Тяхната отговорност и конструктивизъм ще проличат, надявам се в следващите дни. Това заяви министър-председателят Стефан Янев пред медии в град Варна във връзка с политическата ситуация в страната след провелите се парламентарни избори. Премиерът акцентира върху отговорността към българските граждани на партиите, които ще имат свои представители в новия парламент. Министър-председателят изрази също очакване да е налице конструктивен диалог.

 

В отговор на журналистически въпрос премиерът Стефан Янев определи като екзотична идеята служебният кабинет да остане с постоянен мандат. Премиерът посочи, че служебното правителство е съставено от експерти, специалисти в своята област, които не са партийно свързани. „Служебният кабинет е надпартиен, на тези хора не може да им се каже под строй идете и свършете нещо“, категоричен беше Янев.

 

Попитан от медиите по темата за инцидента край Шабла, при който трагично загина майор Валентин Терзиев по време на изпълнение на професионалния му дълг, министър-председателят Стефан Янев изтъкна, че не трябва да се правят прибързани изводи, нито да се спекулира по темата. Премиерът напомни, че разследването продължава и е важно да се даде време на хората, които се занимават с него, да си свършат работата.

 

Министър-председателят Стефан Янев е във Варна, за да присъства на Националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021“. Премиерът изтъкна, че учението е важно както за българските военноморски сили, така и за всички участващи сили. Министър-председателят прие почетния караул на Морската гара в града, след което от борда на кораб „к-н I р. Димитър Добрев“ предстои да наблюдава демонстрациите в рамките на учението - преодоляване на последствия от инцидент с търговски кораби в националните морски пространства, операция по спасяване на бедстващи хора на море, ликвидиране на нефтен разлив и други.

 

В планираното учение участват 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораба и катери, три самолета, осем вертолета и 2 065 военнослужещи от ВМС на Албания, Белгия, България, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втората постоянна военноморска група на НАТО и Втората постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на алианса. Учението се провежда за двадесет и пети път. Целта е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона.