EN

Премиерът Стефан Янев: Националният план на България за възстановяване и устойчивост трябва да бъде предаден в Брюксел до 15 октомври

02.10.2021

Националният план на България за възстановяване и устойчивост трябва да бъде предаден в Брюксел до 15 октомври, заяви министър-председателят Стефан Янев пред журналисти в Маджарово. Премиерът изтъкна, че в голямата си част Планът към момента е завършен, а по отношение на откритите въпроси изрази очакване те да бъдат решени на ниво експерти с Европейската комисия в рамките на следващата седмица. „С най-късна дата 15 октомври сме се разбрали с министрите, че трябва да имаме готовност и Планът трябва да бъде предаден до тази дата, това е стремежът ни“, заяви министър-председателят.

 

По отношение на сроковете, касаещи въглищната индустрия, премиерът Стефан Янев припомни, че датата, която фигурира към момента в националните документи, каквато е енергийната стратегия на България, е 2036 г. „Ние все още преговаряме и усилията ни в разговорите с ЕК са да увеличим този срок, да го отложим, тъй като въпросът е комплексен, касае множество хора, заети в тази индустрия“, отбеляза Янев като добави, че темата е комплексна и с оглед на европейската Зелена сделка. Премиерът посочи, че част от решението на въпроса е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост – включително чрез търсене на заместване на тези мощности с друг вид гориво и  търсене на възможност за преквалификация на хората, които в момента са заети в минната индустрия. „Всичко това трябва да бъде договорено в рамките на следващата седмица като пакет“, заяви министър-председателят. По думите му е важно да се прецени до колко това е постижимо в цялостния дебат и обърна внимание, че въглеродните емисии се увеличават непрекъснато.

 

В отговор на журналистически въпрос, премиерът Стефан Янев припомни, че правителството вече работи по мерки в подкрепа на бизнеса във връзка с увеличението на цените в енергийната сфера. Министър-председателят беше категоричен, че държавата не може да влияе пряко на пазара. Същевременно се търсят възможни решения, така че да бъдат защитени малките и средни предприятия. „Дейността на енергийната борса също е във фокуса на вниманието ни, но не защото ще се опитаме да влияем на цената на тока и на пазарните принципи, а за да се опитаме да видим правилата за работа на борсата и да се отстранят всякакви съмнения и възможности за изкривяване на цената с непазарни методи“, изтъкна Янев. Премиерът отбеляза, че са назначени редица проверки, чиито резултат ще бъдат оповестени, след като приключат. Министър-председателят добави още, че се работи и по план, който предвижда ВиК холдингът да изгради своя структура, с която да си купува ток на борсата. Янев призова потребителите на ток да търсят начини да се представят на борсата , като изтъкна, че стремежът е на борсата да излизат дългосрочни позиции за електрическа енергия, например за 3-6 месеца, които ще бъдат достъпни за малките консуматори, така че да могат директно да ги закупят.

 

Министър-председателят Стефан Янев коментира и политическата ситуация в страната в отговор на въпрос на медиите. По думите му издигането на кандидатури за предстоящите избори и стремежът на партиите да търсят реализация на платформите си е част от политическия процес в една демократична държава. „Всички тези неща е важно да се развиват пред очите на хората и да няма впечатление, че нещо се прави „зад сцената“. Щом е пред очите на хората – няма проблем“, отбеляза премиерът Стефан Янев.

 

В Маджарово министър-председателят Стефан Янев участва в Националното тракийско поклонение, посветено на 108-ата годишнина от разорението на тракийските българи. Събитието се проведе пред Пантеона на загиналите тракийци в Мемориалния комплекс в града, където се извърши тържествено възпоменателно поклонение със заупокойна молитва. „Днес е ден на почит към предците ни, към българите от Беломорска и Одринска Тракия, които дадоха пример за това как се защитава род, идентичност, за съжаление със скъпи жертви. Почитаме и делото на храбрите войводи Димитър Маджаров, Руси Славов, Капитан Петко войвода. Трябва да помним историята, паметта ни свързва и ни държи заедно“, заяви в словото си пред жителите и гостите премиерът Янев. Той изтъкна значението на това да бъде съхранена историческата памет за бъдещите поколения. „Без почитане на историята, без осъзнаване на примера, който са ни дали предците ни, няма да бъдем в състояние да осигурим бъдеще за децата и внуците си. Тази история, тази памет ни споява и трябва да ни държи заедно и занапред в името на бъдещето на България“, отбеляза министър-председателят. Премиерът Стефан Янев посочи още, че гражданите на Маджарово могат да бъдат горди, че именно един от войводите  - Димитър Маджаров, е символ на града им и с достойнство носят неговото име.