EN

Премиерът Стефан Янев: Нашето правителство налага нов стил на управление, което цели преодоляване на усещането у обществото за безнадеждност, беззаконие и безнаказаност

15.06.2021

Освен организирането на честни и демократични избори, ангажимент на служебното правителство е да наложим нов стил на управление, което цели преодоляване на усещането у обществото за безнадеждност, беззаконие и безнаказаност. Това заяви министър-председателят Стефан Янев по време на пресконференцията в Министерския съвет, на която кабинетът представи отчет за дейността си от първия месец след встъпването му в длъжност.

 

Премиерът Стефан Янев изтъкна куража на служебното правителство да представи пред обществото реалистична картина за проблемите. „Намираме системен безпорядък и липса на правила“, посочи министър-председателят и добави, че „затревените и източени язовири“ са метафората, която описва завареното по различните сектори. По думите му корупцията е маскирана в благовидна и законосъобразна форма. „Публичните сферите са обрасли с негативи, които трябва да показваме и да ги решаваме по правилния и прозрачен начин. Водим се от принципите на прозрачност и отчетност пред обществото и няма да толерираме различен подход“, категоричен беше Янев.

 

Премиерът Стефан Янев отбеляза също целенасочената работа на служебното правителство по изработването на мерки и политики, чиято цел е да върнат усещането за нормалност в обществото. Министър-председателят акцентира и върху усилията на кабинета да бъдат преодолени причините, които изкараха много хора на площадите миналата година. Премиерът Янев отбеляза, че протестите на българските граждани са показали демократично узряване на обществото и също така са знак за стремежа към промяна. По думите му промяната трябва да даде възможност на гражданите да усетят и да разберат, че те са водещи по отношение на политическия процес. „Гражданите определят дневния ред“, каза на пресконференцията-отчет Янев.

 

Министър-председателят Стефан Янев обърна специално внимание на подготовката на предстоящите парламентарни избори. Премиерът посочи действията на правителството, с помощта на които Централната избирателна комисия има възможност да вземе информирано решение относно осигуряването на допълнителни машини за вота, в съответствие с Изборния кодекс, така че изборният процес да протече безпроблемно. „В момента ЦИК може да вземе информирано решение и предполагаме, че в рамките на законовия срок ще има и доставка на всички 1500 необходими машини за гарантиране на вота“, добави още Янев. Министър-председателят отбеляза също усилията за противодействие на констатирани нередности от минали избори като например корпоративен вот или купуване на гласове.

 

В рамките на пресконференцията министър-председателят Стефан Янев специално благодари на представителите на медиите и добави, че българските граждани е важно да бъдат информирани своевременно и обективно.

 

На пресконференцията в Министерския съвет тримата вицепремиери Гълъб Донев, Бойко Рашков и Атанас Пеканов, както и министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров отчетоха свършеното в техните ресори през изминалия първи месец от работата на служебния кабинет.