EN

Премиерът Стефан Янев коментира инцидента по време на учението „Шабла - 21“ пред журналисти във Варна

09.06.2021

„Продължават спасителните и издирвателните операции. Възможно е при необходимост да участват и съюзни сили, които са специализирани в това отношение. Намерени са вещи и материали, които ще бъдат изследвани“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев във Варна, където коментира инцидента по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла - 21“ и продължаващата операция по издирване на изчезналия пилот на изтребител.

 

Премиерът постави акцент върху факта, че работни групи от Военно-апелативна прокуратура, служба „Военна полиция“, Специализираното звено за разследване на авиационни инциденти работят съвместно, така че да бъдат установени всички детайли по случая.

 

„Предвид времето, което е минало от часа на инцидента и всички налични данни по отношение на температура на вода, течение и независимо колко е здрав човек, надеждите за намирането на нашия пилот, нашия воин - майор Терзиев, не са големи. Независимо от това, операциите продължават“, категоричен бе министър-председателят. Премиерът Янев посочи, че черната кутия на самолета все още не е намерена и операцията по издирването ще продължи и в следващите дни с използване на специализирана техника и специализирани водолазни групи, тъй като се предполага, че останките на самолета могат да се намират на голяма дълбочина.

 

Министър-председателят Янев увери, че всичко необходимо е направено и организирано от щаба на Военноморския флот със съдействието на началника на отбраната.

 

Пилотът майор Валентин Терзиев е излетял с МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево и в района на Шабла е изпълнявал задача в нощни условия по светеща цел, спусната от друг самолет. Мишената е падала с по-висока скорост, което е наложило допълнителен маньовър, който е регистриран. Пилотът е поразил целта, докладвал е, че я е поразил, като малко след това връзката с него е прекратена.

 

На журналистически въпрос каква може да е причината за инцидента, министър-председателят заяви, че това ще установят групите, които разследват и резултатите ще бъдат оповестени публично.

 

„Майор Терзиев е пилот първи клас, отличен пилот, подготвен. Пилот първи клас означава, че включително може да бъде и инструктор. Досега не е имал никакви забележки и неизпълнение на задачи“, изтъкна премиерът Янев.

 

„Много време сме критикували именно отношението към армията и в частност към Военновъздушните сили, че нашите пилоти по ред причини, с години недофинансиране летят на един санитарен минимум“, добави министър-председателят. Премиерът Янев изтъкна, че проблемът е коментиран многократно и изрази надежда това да не е причината за инцидента.