EN

Премиерът Стефан Янев: Чуваме гласа на всички, които са засегнати от високите цени на електроенергията и търсим възможните решения

19.10.2021

По 30 лева на мегаватчас изразходвана електроенергия ще могат да спестят повече от 250 000 малки и средни фирми, след като бъде променена методиката на ценообразуване на електроенергията за доставчиците от последна инстанция. Така ще бъдат подпомогнати икономически по-слабите фирми, които същевременно са най-големият работодател в страната. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в предаването „Въпросите“ по ТВ1. Премиерът коментира мерките, които служебното правителство предприема в отговор на проблема с покачването на цените в енергийната сфера.

 

 „Чуваме гласът на всички – на работниците, на потребителите на техните блага, на работодателите, знаем какви са проблемите и търсим решенията. Те не могат да се появят с магическа пръчка. Търсим мерки в рамките на закона и когато няма парламент и не може да се променя законодателството, правим това, което е възможно като служебен кабинет“, заяви министър-председателят. Янев добави, че когато бъде избран, новият парламент също би могъл да подкрепи мерките и даде пример с подкрепата от 50 лева на мегаватчас, която е предвидена за целия бизнес.

 

„Възможностите на държавата и на бюджета в момента са лимитирани, възможностите за действие на този общ европейски енергиен пазар  също са лимитирани на базата на общи решения, които се приемат в ЕС“, добави Янев. Министър-председателят заяви още, че утре предстои правителството да приеме позицията на България за предстоящото заседание на Европейския съвет.

 

По отношение на инфлацията премиерът Стефан Янев изтъкна, че се прави всичко възможно, за да не се повиши инфлационният натиск. Министър-председателят поясни, че в настоящия момент няма основание да се използва държавният резерв, каквито предложения има публично. Премиерът напомни, че резервът функционира на базата на закон, в който са посочени и специфичните случаи, в които може да бъде използван. „Има ред, по който действа този държавен резерв“, посочи Янев.

 

На въпрос за ситуацията с ковид в страната министър-председателят заяви, че пандемията се развива в негативна тенденция. Премиерът изтъкна, че мярката със зелените сертификати е временна и цели да предотврати пълното затваряне. „Виждаме тази практика в Европа, където наличието на такава мярка води до допълнително отваряне“, отбеляза Янев.