EN

Премиерът Петков: Време е да имаме прозрачни поръчки за инфраструктурата и нови магистрали

18.04.2022

„Време е оттук нататък да има прозрачни поръчки за инфраструктурата, дълги срокове за гаранция, адекватно попълване на съществуващите дупки и нови магистрали на нивото на европейските пътища“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на срещата по въпросите на безопасността на движението по пътя.

 

„Надявам се тази седмица Народното събрание да вземе решение за отпускане на средства, за да започне разплащането към пътностроителните фирми“. За да се стигне и до второ плащане към строителите, е необходимо да има ясна и качествена проверка на подписаните договори.

 

Премиерът поиска досегашната практика за ремонт на пътища като поддръжка да бъде сменена, защото това означава ниско качество на изпълнение и ниски гаранции. Според Петков до този момент държавата е похарчила много пари за пътни ремонти, но без значителни резултати.

 

Министър-председателят бе категоричен, че пътната безопасност е от огромно значение за страната ни, още повече, че България е едно от първите места в статистиката по брой загинали при пътни инциденти. „Този резултат е недопустим. Това, което до този момент сме го приемали за даденост, трябва да приключи“, подчерта Кирил Петков.

Видео

18.04.2022