EN

Премиерът Петков: С активната работа на правителството в ПВУ защитихме възможността за постигане на зеления преход без затваряне на въглищни мощности

15.04.2022

„Комплексът „Мини Марица-Изток“ е много важен за България. С активната работа на правителството в Плана за възстановяване и устойчивост защитихме възможността за постигане на зеления преход без затваряне на въглищни мощности в страната“, заяви министър-председателят Кирил Петков при посещението си в „Мини Марица-Изток“, където се срещна с ръководството и миньорските синдикати.

 

Петков определи предприетите досега стъпки от кабинета като огромна победа за страната, но оттук нататък внимателно следва да се помисли за стратегия, чрез която България да има независима енергийна система, да не разчита на посредници и да се гарантират нуждите на българските граждани и бизнеса. „Целим намаляване на емисиите от СО2 без физическо затваряне на мощности. Това означава оптимизация на работата на топлоцентралите. Преходът трябва да се случва плавно и регламентирано като крайна дата за това няма“, добави Петков.

 

„Както сме обещали на нашите избиратели, продължаваме да работим принципно. Защото за нас стабилност означава да изпълняваме програмата, за която са ни се доверили гласоподавателите“, отговори премиерът на журналистически въпрос за отношенията в управляващата коалиция.

 

Министър-председателят Кирил Петков съобщи още, че решението за изплащане на дължимите суми към българските строителни фирми, което вчера парламентът не прие, ще бъде входирано отново. Премиерът призова то да бъде гласувано още идната седмица.

 

„Надявам се всички ние да сме си научили урока от ситуацията с избор на гуверньор на БНБ“, коментира още Петков. По темата за евакуацията на екипажа на кораба „Царевна“, министър-председателят отбеляза, че моряците ни са в абсолютна безопасност като най-вероятно в понеделник идната седмица ще са у нас.

 

„Утре отивам в Битоля, за да покажа силната подкрепа на българското правителство към нашата общност в Република Северна Македония“, каза още пред медиите в Раднево премиерът Кирил Петков.