EN

Премиерът Петков приветства решението на КС, даващо възможност правосъдният министър да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор

08.02.2022

Министър-председателят Кирил Петков приветства решението на Конституционния съд, което дава възможност правосъдният министър да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Пред журналисти в Белград премиерът изрази увереност, че министър Надежда Йорданова ще внесе във ВСС факти, ясно показващи, че при главния прокурор има неправомерни действия. Петков заяви още, че от тук нататък въпросът е дали ВСС е готов да поеме отговорността, която му е дадена по Конституция и да си свърши работата.

 

„Трябва ясно да започнем да говорим  защо и как прокуратурата до този момент не е била действаща в пълния смисъл на думата“, каза още премиерът Кирил Петков. Министър-председателят припомни за редица теми и въпроси, за които отдавна се говори в обществото като за потенциален риск. Петков добави, че в процес на изготвяне е и списък, който ще бъде внесен в прокуратурата.  

 

Министър-председателят Кирил Петков потвърди отново пред медиите категоричната си позиция срещу т.нар. „златни паспорти“ и припомни, че именно настоящият кабинет е предложил законопроект по темата. „Лично обещах на всичките мои срещи в Европейската комисия и навсякъде другаде, че тези „златни паспорти“ ще бъдат приключени“, изтъкна Петков. Премиерът изрази разбиране към други партии, които се опитват да се представят за част от промяната, но попита къде са били досега, защо не са фокусирали общественото мнение  върху темата. „Изведнъж идва нашето правителство, ние казваме, че това е една от главните теми и те се опитват да яхнат вълната. Но не става само с реторика. Трябва да има истинско намерение“, категоричен беше премиерът Кирил Петков.

 

В отговор на журналистически въпрос за вандалския акт след съвместното отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие, премиерът Кирил Петков припомни, че българското външно министерство вече реагира по темата с официална нота. Същевременно обаче министър-председателят посочи, че не трябва да се допуска провокации да изместват фокуса от конструктивния тон. Петков заяви, че е разговарял с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. „И двамата подчертахме, че ще работим да премахнем всички такива инциденти, ще имаме нулева толерантност  към провокациите и вярваме, че това по никакъв начин няма да намали скоростта и да спре нашите действия. Ние имаме обща цел и това е добросъседство и добрите взаимоотношения, които заложихме от първата среща“, заяви Петков.