EN

Премиерът Петков: Ползите от интерконектора с Гърция ще се усетят от всеки български гражданин и ще се отразят пряко върху цената на живота

29.07.2022

Днес имаме съществен напредък по финализирането на документалната част на интерконектора с Гърция, която е нужна, за да влезе газовата връзка в експлоатация. Разполагаме с акт 14 като проектната компания е поела ангажимент да осигури акт 15 и акт 16 в рамките на следващите 4 седмици, заяви премиерът Кирил Петков пред медии на брифинг в Министерския съвет.

 

Ползите от интерконектора с Гърция ще се усетят от всеки един български гражданин и ще се отразят пряко върху цената на живота, точно когато идва зимата. Защото с получаването на акт 16 за газовата връзка, цената на газа пада допълнително, подчерта министър-председателят.  По думите му през последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект. „Това беше категорично против националния интерес, изцяло в интерес на „Газпром“, за който т.нар. евроатлантици скрито са работили през годините“, отбеляза Петков. Премиерът изтъкна, че ръководеното от него правителство доказа, че този проект може да бъде довършен за шест месеца. „Ако в следващия месец не се стигне до акт 16, въпреки готовността на всички участници в процеса, това ще означава, че отново сме се върнали в годините, когато националният интерес не е водещ. Вярвам, че това няма да бъде така“, добави Кирил Петков.