EN

Премиерът Петков: Нашата цел е да имаме най-ниските цени на газа, българският бизнес да бъде конкурентоспособен и да имаме диверсификация

11.05.2022

„Българските граждани трябва да се чувстват сигурни, спокойни и да знаят, че правителството работи за тях. В САЩ договорихме специално за страната ни количества втечнен природен газ още за юни“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред медии след завръщането си от работното посещение в САЩ. Премиерът подчерта, че България вече има осигурени доставки от два кораба, чиято цена на газа е под текущата на „Газпром“. Стартирани са и преговорите за дългосрочен договор, в който цените ще са по-ниски, дори от тези за количествата от двата кораба.

 

„Договорът за доставката на втечнен газ ще бъде директно между американската компания и „Булгаргаз“, няма да има посредници. Нашата цел е да имаме най-ниските цени, българският бизнес да бъде конкурентоспособен, да имаме диверсификация и да сме сигурни, че доставките ни няма да се спират едностранно“, категоричен бе Кирил Петков. Премиерът уточни, че американската държава ще ни достави втечнения газ през кораби, но ние продължаваме да очакваме азерските доставки, обсъждат се количества и от други страни. „Така че никой да не си мисли, че просто заместваме един доставчик с друг. Избираме най-евтините цени от всички източници“, посочи министър-председателят.

Видео

11.05.2022