EN

Премиерът Петков: Моряците ни от „Царевна“ вече са в безопасност в България

18.04.2022

„Моряците ни от „Царевна“ вече са в безопасност в България. Радвам се, че сега живи и здрави те са при семействата си. Това е добра новина за цяла България“, заяви министър-председателят Кирил Петков, който посрещна във Варна евакуираните моряци от кораба „Царевна“.

 

Премиерът изрази дълбока благодарност към всички институции, участвали в спасителната акция. „Единственото, за което се грижихме, бяха здравето и животът на българите на кораба. Постигнахме много добър резултат, сега се фокусираме върху помощта за кораба „Рожен“, намиращ се до Черноморск“, посочи Петков. По думите му ситуацията там е по-спокойна. Моряците на „Рожен“ разполага с храна за три месеца като целта им е целият екипаж да отплава с кораба и да напуснат конфликтната зона.

 

„В постоянен контакт сме с капитана на „Царевна“ от 13 март“, съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска, което заедно с премиера бе на летище Варна. Акцията, изцяло организирана от правителството на България, е проведена при изключителна добра координация между всички институции с отношение по въпроса, категорична бе Генчовска.

Видео

18.04.2022