EN

Премиерът Петков: В българската стратегия приоритет ще бъде деескалацията на напрежението между НАТО и Руската федерация

26.01.2022

Министерският съвет реши в българската стратегия приоритет да бъде деескалацията на напрежението между НАТО и Руската федерация. Акцент ще бъде разрешаването на конфликта със средствата на дипломацията. Това обяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг след днешното правителствено заседание.

 

Българската армия ще бъде водеща при мерките за укрепване на отбраната ни, посочи още премиерът. Петков отбеляза, че през годините армията е била финансирана недостатъчно и не по правилния начин. Затова сега фокусът ще бъде върху развитието на собствения ни потенциал и компенсирането на дефицитите, появили се назад във времето, чрез плановете на кабинета за модернизация. Министър-председателят беше категоричен, че България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, а активен съюзник в рамките на НАТО.

 

Премиерът Кирил Петков коментира още поканата на България да започне официални преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Министър-председателят посочи, че това е значителен дипломатически пробив, който ще направи страната ни привлекателна за чуждите инвеститори. Нашата страна има перспективата да влезе в клуб на развити нации, оценени като нискорискови, акцентира още премиерът Кирил Петков.