EN

Премиерът Кирил Петков: Украйна ще победи, демократичните страни я подкрепят

28.04.2022

Украинска техника да бъде ремонтирана в български заводи – такова искане за военнотехническа помощ отправи президентът на Украйна Володимир Зеленски към премиера Кирил Петков. Министър-председателят Петков посочи, че още през следващата седмица ще бъде взето решение по темата и изрази категоричната подкрепа на България за Украйна във войната. „Украйна ще победи“, посочи премиерът и изтъкна, че демократичният свят подкрепя Киев. На срещата на двамата лидери от украинска страна беше поет ангажимент за оказване на пълно съдействие, така че българският кораб „Рожен“ да се завърне у дома с екипажа си. Обсъдена беше също така готовността на Варна да стане логистична база за зърното, което няма възможност да бъде изнасяно от украинските пристанища.

 

В рамките на срещата на Петков и Зеленски в Киев двамата обсъдиха също възможностите за двустранно сътрудничество в енергийната сфера. Изтъкнат беше потенциалът за износ на евтина украинска електроенергия към България и Балканите. Същевременно страната ни може да окаже подкрепа на Украйна чрез трансбалканския газопровод, доставяйки газ от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция. Петков посочи, че значително по-големите количества газ биха били на по-добри цени, което е в интерес и на двете държави. 

 

Премиерът Кирил Петков получи лична покана от президента Зеленски България да участва в мащабната програма за следвоенно възстановяване на Украйна. Това ще даде редица възможности за икономическо сътрудничество, включително български строителни фирми да бъдат част от възстановяването на украинските градове. Пред президента Володимир Зеленски премиерът Кирил Петков потвърди подкрепата на България за европейската интеграция на Украйна. Това е мястото, към което Украйна принадлежи, категоричен беше Петков.

 

„Целият цивилизован свят днес е солидарен с Украйна, включително и България“, заяви от своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски и благодари на премиера Кирил Петков и на българската държава. Зеленски бе категоричен, че Украйна, както никога досега, има нужда от подкрепата на надеждните си приятели, за да отстоява правото на живот на своя народ, на своята държава и европейското й бъдеще. „Тази борба не е борба само за Украйна. Сега ние в Украйна защитаваме ценностите на цяла Европа, на целия свят и свободата на всеки европейски народ“, каза още Зеленски. По думите му точно в тази битка се решава и дали другите европейски народи ще могат да живеят свободно и демократично.