EN

Премиерът Кирил Петков се срещна с „Репортери без граници“

11.03.2022

 

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с „Репортери без граници“ в българското посолство в Париж. В разговора с представителите на неправителствената организация участва също  Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера. В рамките на срещата премиерът Петков ясно потвърди подкрепата си за независимостта на медиите и подчерта волята на правителството да работи както за върховенството на закона и прозрачност, така и за осигуряване на независимост на медиите.

 

От „Репортери без граници“ изразиха позиция, че за последните 12 години свободата на слово в България е било на критично ниско ниво според техните доклади и изразиха оптимизъм, че виждат в лицето на новото правителство политическа воля да се подобри свободата на медиите.

 

На срещата бе обсъдено намерението на новото коалиционно правителство да подобри регулаторната рамка за свободата на медиите, да работи за създаването на ясни правила за прозрачен избор на независимия орган СЕМ и Управителния съвет на БНТ и БНР, чиито мандати изтичат скоро. На срещата бе обсъдена и възможността България активно да се включи в инициативите като „European media freedom act“ и „Partnership for information and democracy“.

 

Предмет на разговора беше още необходимостта от създаване на по-бързи механизми за разследване на атаки срещу журналисти .

 

В края на срещата бе отправена покана към „Репортери без граници“ за участие в предстоящи обществени обсъждания на законодателни инициативи на правителството.