EN

Премиерът Кирил Петков: Приемаме важни меморандуми и законодателни промени в подкрепа на бизнеса

13.07.2022

Важни меморандуми и законодателни промени в подкрепа на бизнеса ще приеме правителството на днешното си заседание. Това обяви министър-председателят Кирил Петков.

 

Ще бъдат одобрени меморандуми с Европейската инвестиционна банка, с Международната банка за възстановяване и развитие и с Амазон Уеб Сървисиз за развитие на бизнес средата и иновациите в резултат на активната работа на кабинета в последните месеци. Меморандумът с Амазон Уеб Сървисиз ще насърчи сътрудничеството с правителството в областта на иновациите и икономическото развитие чрез обучения по цифрови умения на бъдещите поколения, насърчаване на облачно базиран бизнес в България и подкрепа на правителството в цифровата трансформация.

 

С промени в Търговския закон се премахват пречките в производството по стабилизация на затруднените търговци и им се дава втори шанс да продължат дейността си. Съществена новост е и въвеждането на производство по несъстоятелност и стабилизация на физическите лица предприемачи, дефинирани от закона. Измененията са мярка към Плана за възстановяване и устойчивост, подчерта премиерът.

 

Продължаваме изпълнението на ангажимента ни към бизнеса цените на тока да бъдат едни от най-ниските в Европа с реализирането на трансфер от 456 милиона лева от Българския енергиен холдинг към Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, заяви Кирил Петков.

 

Видео

13.07.2022