EN

Премиерът Кирил Петков: Необходимо е да обединим усилия, за да решим въпросите с Република Северна Македония

16.04.2022

За да стигнем до момента, в който правата на българите в Република Северна Македония са защитени и съседката ни е в Европейския съюз, трябва да се обединим. Не може темата да се използва у нас за вътрешнополитически цели. Това е национален интерес и трябва да работим заедно, в синхрон, всички, заяви министър-председателят Кирил Петков в Битоля. Премиерът посочи, че по темата е нужно обединение не само в България, но и обединение с българите в Република Северна Македония, които са мост между двете държави. „Техните права трябва да бъдат защитени“, категоричен беше Петков и добави, че едновременно с това и за българската общност в Република Северна Македония, и за българския интерес е важно един ден тази страна да бъде част от Европейския съюз.

 

Според премиера Кирил Петков колкото повече съвместни дейности имат двете съседни държави, колкото по-здрави са връзките на бизнеса и на гражданите на двете страни, толкова по-добре е това за добросъседските отношения. Министър-председателят даде пример с новооткрития днес клуб на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, който също дава още една възможност за добросъседство. Петков изтъкна, че е важно на Балканите да има стабилност и хората да имат общото разбиране, че заедно могат да направят много повече, в противен случай нищо не може да бъде постигнато.

 

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че българското правителство и правителството на Република Северна Македония работят сериозно по темата и имат добра комуникация.  „Въпросът е да стигнем до една обща позиция, която да е ясна“, зави премиерът и напомни, че България има рамки, които спазва. Кирил Петков отбеляза, че и двете страни имат ясното разбиране както за значението на европейското бъдеще на нашата съседка, така и за това, че всички общности в Република Северна Македония трябва да се чувстват с равни права. Премиерът добави, че от разговорите с колегата му Димитър Ковачевски впечатлението е, че дори темата за Конституцията на Република Северна Македония е напълно реалистична, а не нещо непостижимо.

 

В Битоля министър-председателят Кирил Петков присъства на официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов“. В рамките на визитата си премиерът Петков и министри от правителството на Република Северна Македония ще посетят междусистемния далекопровод Битоля-Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион, чак до Италия. Изграждането на далекопровода на практика е реализация на енергийния сегмент на Коридор № 8. Тези коридори дават добавената стойност, която всички се надяваме да имаме в съвместната ни работа, изтъкна премиерът Кирил Петков.