EN

Премиерът Кирил Петков: Надяваме се зеленият сертификат да отпадне от 20 март

21.02.2022

Заболеваемостта от ковид постепенно намалява, а прогнозите са, че в рамките на няколко седмици цялата страна ще бъде в първи или втори етап на разпространението на заразата. Това обяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Мерките ще бъдат облекчавани поетапно на три стъпки. Това, заедно с намаления натиск върху болниците, ни дават основание да смятаме, че на 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат и той да остане единствено като действащ европейски регламент за пътувания.

 

Премиерът подчерта, че благодарение на новия модел за управление на ковид кризата, страната ни премина през Омикрон вълната без масово затваряне на бизнеси и училища. Затова допринесе и увеличеният темп на ваксинация. За 60 дни са поставени близо 800 000 дози, а кабинетът ще продължи насърчаването на гражданите да се ваксинират. Целта е евентуални следващи ковид вълни да оказват все по-малко влияние на здравната ни система.

 

Премиерът Кирил Петков и министърът на здравеопазването Асена Сербезова благодариха на всички работещи на първа линия за техните усилия за справяне с пандемията.