EN

Премиерът Кирил Петков: Гражданите на България и на Република Северна Македония очакват реални резултати от съвместната работа на двете правителства

25.01.2022

Днес очаквам първи реални резултати, каквито искат гражданите на България и на Република Северна Македония, заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на съвместното заседание на правителствата на двете държави. Премиерът посочи, че най-важно е благополучието на двата народа. Няма нещо по-добро от това да работим заедно, да има отворена икономика, свързана инфраструктура, общ културен календар, да говорим заедно за европейската интеграция и да следим и общите теми, включително историята и човешките права, добави Петков. Министър-председателят изрази своята увереност, че диалогът и конструктивната работа ще изместят национализма, езика на омраза, дискриминационното поведение. Добросъседството е функция на усилена работа с ясни цели, категоричен беше българския премиер.

 

 

В рамките само на една седмица днес е второто значимо събитие за двустранните отношения на България и Република Северна Македония. След посещението на министър-председателя Кирил Петков в Скопие на 18 януари, настоящото съвместно заседание на двете правителства е още една ключова стъпка за утвърждаването на новия диалог между България и Република Северна Македония. След като със заповед на премиера Петков от българска страна бяха сформирани четирите работни групи, днешните ресорни срещи с участниците от Скопие ще дадат възможност да бъде внесен допълнителен прагматизъм в двустранните разговори. Чрез активната им дейност през предстоящите месеци ще бъде дадена повече публичност на ползите за гражданите на България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество, както и ще бъдат постигнати реални резултати от взаимен интерес.