EN

Премиерът Кирил Петков: Чрез диверсификация и синергия ще начертаем нова енергийна карта на региона

05.05.2022

Нова енергийна карта на региона и нови възможности за синергия и диверсификация са във фокуса на днешната международна енергийна среща в София, която беше открита от министър-председателя Кирил Петков. Във форума участват представители на Гърция, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Азербайджан, Украйна, Турция и на Европейската комисия.

 

Премиерът Петков открои стратегическите цели на днешната среща и посочи ключовата й задача да положи основите на постоянно действаща работна група, която ще преначертае регионалната карта на енергетиката. Събрали сме се тук, за да покажем, че единството е сила, заяви министър-председателят и изтъкна огромния потенциал за сътрудничество. Петков акцентира върху войната в Украйна, използването на енергетиката като оръжие и едностранното нарушаване на договори от страна на „Газпром“.

 

Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим и да осъзнаем, че възможностите за диверсификация и синергия помежду ни са налице, добави Петков. Премиерът посочи потенциала на енергийните коридори и интерконекторите , както и оптимизирането на потреблението на електроенергия като ключ за освобождаването на допълнителен капацитет природен газ за други цели.

Видео

05.05.2022