EN

Премиерът Кирил Петков: Българите да не вярват на лъжи и на хибридни атаки

03.03.2022

Българите да не вярват на лъжи и на хибридни атаки като тази, че няма гориво, призова министър-председателят Кирил Петков. Премиерът беше категоричен, че в България има достатъчно гориво и паниката по темата е била създадена целенасочено, за да се опитват някои хора да печелят или водени от политически цели да клатят кабинета. Според Петков българските граждани не трябва да се поддават на провокации и трябва да търсят информация от официални източници. „Всички чужди граждани, които работят срещу интереса на България, ще бъдат отзовани, точно както го направихме и вчера“, категоричен беше министър-председателят.

 

„Вече работя с европейската прокуратура и очаквам съвсем скоро, това, което всички очакваме – да има справедливост. Ако не може да стане през българската прокуратура, ще стане през европейската“, заяви премиерът, допускайки, че именно тази категорична воля на правителството е причината за атаките срещу кабинета и за лъжите, които се разпространяват с цел дестабилизация и всяване на паника. Премиерът добави още, че предстои да си проличи как си върши работата ВСС, разглеждайки фактите около главния прокурор Иван Гешев, и дали този състав не е под влиянието на хора, чиито имена премиерът лично внесе в прокуратурата.

 

В отговор на журналистически въпрос премиерът Кирил Петков изтъкна, че българската държава ще изпрати хуманитарна помощ за Украйна. Правителството работи целенасочено и за подкрепа на украинските бежанци. „В България никога не е имало добра политика за бежанците, но е време и това да направим, защото тези хора имат нужда от нашата помощ, а и България има нужда от хора като тях“, добави Петков.

 

Министър-председателят Кирил Петков коментира и днешните провокации на връх Шипка, които опорочиха празника. Премиерът призова за единение и добави, че не може дневният ред на обществото ни да бъде определян от омраза и от опити за разцепление в българския народ. Петков изтъкна, че на днешния национален празник е важно да бъде почетена паметта на всички, които са се жертвали за свободата на България. Той беше категоричен, че героите трябва да бъдат почетени от българския министър-председател, независимо колко хора се опитват да го спрат.

 

 

Видео

03.03.2022