EN

Премиерът Главчев разговаря с посланика на Великобритания Роб Диксън

20.06.2024

Премиерът  Димитър Главчев разговаря с посланика на Великобритания Роб Диксън, чийто мандат изтича. „Желая на Вас и Вашето семейство здраве, щастие и успехи във всичките Ви бъдещи начинания. Винаги ще бъдете добре дошли в нашата страна и се надявам да имате множество поводи и възможности да посещавате България и занапред!“, обърна се към Диксън министър-председателят Главчев.  Премиерът благодари на Диксън за неговия значим принос за развитието на сътрудничеството между двете страни и отбеляза, че в неговия мандат са постигнати значителни успехи. „Активното взаимодействие на британското посолство с МВнР и с българските институции положи основите за развитие на стратегическото ни партньорство“, посочи премиерът.

 

Министър-председателят изтъкна доброто сътрудничество в сферите на сигурността, отбраната. енергетика, граничен контрол, миграция, борбата с тероризма, правосъдието, съдебната система, икономиката и инвестициите.

 

Двамата се обединиха, че е изключително важно двете държави да продължат да помагат на Украйна. Премиерът Главчев сподели, че по темата е разговарял в Швейцария с министър-председателя на Обединеното Кралство Риши Сунак. “Държим много силно на подкрепата за Украйна. Ще продължим да помагаме на Украйна в абсолютното справедливата им кауза във войната с Русия“, категоричен бе премиерът Главчев. Министърът-председателят отново подчерта, че България ще има конкретен принос за възстановяването на Украйна и затова ще работим заедно с всички демократични държави.

 

Министър-председателят изрази силно желание да продължи активния политически диалог на всички нива между двете държави и с идването на новия британски посланик у нас. Натаниъл Копси е назначен за посланик на Великобритания в България. Той ще встъпи в длъжност през месец август.