EN

Премиерът Гълъб Донев към встъпилия в длъжност президент на Черна гора Яков Милатович: България е съмишленик и партньор на Черна гора по пътя й към ЕС

20.05.2023

„България винаги е била сред най-активните и последователни поддръжници на европейската интеграция на Черна гора. В лицето на България имате добър приятел“. С тези думи премиерът Гълъб Донев се обърна към новоизбрания президент на Черна гора Яков Милатович. Двамата лидери разговаряха след тържествената церемония по полагането на клетва и встъпването в длъжност на Милатович, която се проведе в парламента в Подгорица.

 

Сред присъствалите на официалното събитие бяха също президентите на Хърватия, Сърбия, Албания и Косово - Зоран Миланович, Александър Вучич, Байрам Бегай и Вьоса Османи. В речта си след полагането на клетвата Милатович лично благодари за присъствието на държавните и правителствените ръководители от региона.

 

В рамките на разговора премиерът Донев приветства президента Милатович за ангажираността му със стратегическата ориентация и приоритети на страната, както и за заявения стремеж към икономическо и социално стабилизиране на Черна гора. „Уверявам Ви, че ще продължим да подкрепяме инициативи и проекти, насочени към Вашата стратегическа перспектива – успешното интегриране в ЕС“, заяви премиерът Гълъб Донев пред новоизбрания президент на Черна гора. Българският министър-председател посочи, че едно от практическите измерения на тази подкрепа са осъществяваните проекти по линия на българската официална помощ за развитие, както и различните формати на регионалното сътрудничество.

 

Донев и Милатович се ангажираха в бъдеще отличното сътрудничество между България и Черна гора да намери  благоприятно отражение върху равнището на търговския стокообмен между двете държави.