EN

Премиерът Донев: За да ускорим възстановяването след потопа, продължаваме дейностите по разчистването на наводнените села с повече хора и техника

14.09.2022

Българите в пострадалите села в Карловско имат нужда от хора, които да им помогнат, за да продължат живота си на чисто и да не газят през кал, когато влизат в домовете си, заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното заседание на кабинета. Премиерът подчерта, че за да се ускори възстановяването след потопа, правителството заедно с областния управител на Пловдив, кметовете на общини и на населени места продължават с повече хора и техника дейностите по разчистването на наводнените села Каравелово, Богдан и Слатина.

 

Утре в почистването ще се включат допълнително 400 военнослужещи и техника. В петък служители от областната и общинската администрация в Пловдив и съседните области ще са в наводнените села, за да продължат разчистването на къщите и дворовете. В почивните дни пак ще се присъединят и много доброволци от цялата страна. „Отново изразявам благодарността си към всеки българин, който от 2 септември насам живее с мъката на хората в Карловско и е солидарен с тях не само на думи, но и с действията си“, категоричен бе Донев. По думите му всяко усилие за изправяне след преживяното бедствие е крачка към завръщане на нормалността. Електрозахранването в домовете на хората вече е възстановено, работи се отново да има и улично осветление в пострадалите села. До 3 седмици инфраструктурата, улиците, мостовете и деретата на реките ще бъдат възстановени напълно и почистени, посочи премиерът.

 

„Правителството днес ще отпусне и допълнително 200 000 л вода от държавния резерв за пострадалите села в Карловско. Убеден съм, че ще се справим всички заедно“, каза още министър-председателят.