EN

Премиерът Донев: Време е за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата

31.10.2022

„Време е за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата. Затова правителството се спря на така наречения удължителен закон за бюджета. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на заседанието на Министерския съвет, на което се разгледа проекта на Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

 

Премиерът Донев коментира, че управленската философия на едно правителство, излъчено от парламентарно мнозинство, намира израз в Закона за държавния бюджет. „Отново ще припомня, че служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани“, допълни Гълъб Донев.

 

Министър-председателят изрази опасения, че в силно фрагментиран парламент, обсъждането на бюджета, може да се превърне в предизборно наддаване. „Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество. Последиците ще са непосредствени и дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата ми надежда е, че бюджетната процедура няма да се превърне и да затъне в дълга парламентарна процедура“, завърши премиерът Донев.

Видео

31.10.2022