EN

Премиерът Донев: Следващата седмица ще се отчетем пред хората за свършеното, управлявахме държавата в режим на нормалност, предвидимост и спокойствие

23.05.2023

„Не се наемам да прогнозирам до какво ще доведе поредното преобръщане в отношението между първите и вторите в политическата система. В битието си на премиер на повече от девет месеца ще кажа, че в началото е добре да се мисли не за оставката, а за работата в полза на хората, която ще се свърши преди оставката, когато и да е тя“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на правителственото заседание днес.

 

Премиерът отбеляза, че след върнатия първи празен мандат и очакването за изпълнен втори, предлага следващата седмица служебното правителство да одобри на свое извънредно заседание отчет за постигнатото в последните четири месеца. Донев бе категоричен, че кабинетът трябва да отчете пред хората свършеното в рамките на мандата. „Последователни сме в прилагането на основния принцип на доброто управление, защото сме убедени, че всеки, който управлява държавата, е длъжен да се отчита за стореното във властта“, добави министър-председателят. По думите му в стратегическите документи се отбелязва, че отчетът е добра управленска практика. „Като правителство, което ще се отчита за втори път за последните 10 месеца, ще добавим, че не е страшно и не изисква изключителна смелост“, заяви премиерът.

 

Донев подчерта, че най-големият успех на служебното правителство трудно може да се отчете в протоколно решение, но ръководеният от него кабинет управлява държавата в режим на нормалност, предвидимост и спокойствие, което на моменти изглеждаше скучно. „От друга страна забавлението, което предлага играта на въртележка, върви с уточнението, че е възможно да загубиш равновесие, внимание и добра видимост за детайлите. Същото се отнася и за политическата въртележка. Да се надяваме, че участниците ще имат стабилен вестибуларен апарат“, каза още премиерът Гълъб Донев.

Видео

23.05.2023