EN

Премиерът Донев: Скъпи деца, помнете, че Вие сте съвременните пазители на българските букви

15.09.2022

„Скъпи деца, помнете, че Вие сте съвременните пазители на българските букви! Пишете на кирилица, опознавайте и изучавайте родния език! Българските думи са тези, които ще Ви държат силно свързани с Вашите родители, близки, с приятели, с Родината“. С тези думи министър-председателят Гълъб Донев откри новата учебна година в столичното 60 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, чийто възпитаник е бил и което през настоящата година отбелязва 180-годишнина от създаването си. В училището учат 330 деца, от които 51 първокласници.

 

„Скъпи учители, бъдете търпеливи, за да отгледате знанието в умовете и сърцата на Вашите ученици! Скъпи родители, Вие сте третият невидим участник в класните стаи. Бъдете опора за Вашите деца, в уроците, които ще научат в училище“, добави министър-председателят. Премиерът Гълъб Донев удари първия звънец за началото на новата учебна година и влезе в класните стаи заедно с първокласниците, за да им пожелае лично на добър час и успех.

 

„Благодарност и признателност за българските учители, които са в класните стаи, за да събуждат знанието. Да дадеш знания на друг човек е усилие, което е несравнимо с всяко друго занимание. Иска се не само талант, но и щедрост и благородство. Бъдещето ни като общество зависи от възраждането на учителската професия и интереса на младите хора към нея“, отбеляза министър-председателят Гълъб Донев. Премиерът бе категоричен, че правителството работи за това българските училища да не затварят отново врати по вина на кризи от здравен, енергиен или друг характер. Усилията на кабинета са в посока да осигури достатъчно доставки на горива, да диверсифицираме на 100 процента доставките и източниците, за да гарантираме, че училищата, детските градини и ясли, читалищата, болниците няма да бъдат на студено и тъмно през зимата, заяви министър-председателят Гълъб Донев пред медии.