EN

Премиерът Донев: Резултатите от нашата дейност промениха живота на хората в България към по-добро

19.01.2023

Изявление на премиера Гълъб Донев при отчета на служебното правителство:

 

„При встъпването ни в длъжност като служебно правителство на 2 август 2022 г. обещах на българските граждани, че няма да сме Б-отбор в управлението на държавата. Благодаря ви, че оправдахте доверието ми. Ако трябва да направя кратка визитка на нашия кабинет, ще отбележа: че сме най-дълго управлявалото временно правителство, че сме правителството, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие и най-важното: Ние сме правителство на действието в екип.

 

Преди време ви бях споменал, че най-доброто средство за справяне с неоснователните обвинения и лъжите са реалните резултати от добре свършената работа. На финала на мандата ни е време да посочим какво направихме, докато другите говореха. С днешното открито заседание за отчет даваме добър пример за отговорност при упражняването на властта. А е възможно да поставим началото на една добра институционализирана рамка. Защото отчетността е основен принцип на доброто управление. За съжаление, този принцип се пренебрегва в дейността на изпълнителната власт. Ако изключим последните служебни правителства, след 2009 г. нито едно правителство не е представило отчет за действията си в края на своя (частичен или пълен) мандат.

 

Ще направя уточнението, че сме тук не за да отчитаме дейност, нито пък за да се похвалим в контролирана среда. Тук сме, за да представим резултатите от нашата дейност, които промениха живота на хората в България към по-добро. Постигнатите от нас резултати се дължат главно на екипния принцип за работа и на подобрената координация в изпълнителната власт, а също и на партньорството ни с местната власт и неправителствените организации.

 

Заварихме държава на пауза, в която връзките за взаимодействие между институциите бяха прекъснати. Постигнатият напредък за подобряване на комуникацията и координацията в системата на изпълнителната власт е невидим, но не бива да се подценява, защото от него зависи ефективността на управлението.“

 

Видео

19.01.2023