EN

Премиерът Донев: Продължаваме да работим по неотложните задачи пред държавата в очакване на 49-ото народно събрание и сформирането на управляваща коалиция

05.04.2023

„Въпреки трудностите, пред които бяхме изправени, включително заради прибързани и недообмислени промени в изборното законодателство, отново се справихме с нашата част от отговорността по подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното правителствено заседание. Премиерът поздрави за добре свършената работа министрите, които пряко бяха ангажирани с вота – вицепремиера Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков, министъра на електронното управление Георги Тодоров и техните екипи, както и всички колеги, които с работата си създадоха условия за провеждане на честни и демократични избори.

 

„След поредните предсрочни избори за парламент, живеем отново между две хипотези – ще има редовно правителство и няма да има редовно правителство. Докато се изясни кое от двете предположения има политически живот, ще припомня, че България има действащо, макар и служебно правителство“, акцентира Донев. Премиерът подчерта, че след осем месеца активна работа убедено може да заяви, че държавата не се управлява със знаци, тълкувания и предположения, а с решения, понякога трудни, и с поемане на отговорност за тях.

 

„Ние продължаваме да работим по неотложните задачи пред държавата в очакване на конституирането на 49-ото народно събрание и сформирането на управляваща коалиция. Министерството на финансите подготвя проекта на Закон за държавния бюджет за 2023 г., който съгласно параграф 2 от т.нар. Удължителен закон за бюджета Министерският съвет трябва да внесе до края на април“, съобщи министърът-председателят. Донев добави, че ако в края на април, преговорите за съставяне на редовно правителство все още продължават, служебният кабинет ще изпълни и тази отговорност. „Освен това след конституирането на 49-ото народно събрание ще внесем на вниманието на народните представители редица ключови законопроекти, свързани с овладяването на финансовите, социално-икономическите проблеми на хората. Сред тях са и законопроектите, от които зависят реформите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост“, каза още премиерът.

Видео

05.04.2023